logo left

 

2021 Tahitótfalu, Nagy Imre u.15.

 

Köszönjük, hogy meglátogatta honlapunkat.

Az Alapítvány logója és a Tahitótfalu panoráma kép Almássy Csaba munkája

 pws

 


Bemutatkozunk

Amikor úgy 2002 nyarának végén néhány jóérzésű ember összetalálkozott és éjszakába nyúló beszélgetések során úgy határozott, hogy falunk kultúrális életének vérfrissítést kell adnunk, amikor rájöttünk arra, hogy közösségi helyet kell kialakítani gyermekeink számára, hogy ne az utcákon csellengjenek, hanem a szabadidőt hasznosan tudják eltölteni, amikor egyéb programok megszervezése volt a cél, akkor úgy határoztunk, hogy az emberszeretetet, a tenniakarást formába öntjük. Így alakult meg Alapítványunk, mely emberközelsége végett és persze a sok - sok segítséget nyújtó kéz révén mára Tahitótfalu legjobban "pörgő" civil szervezetévé nőtte ki magát.

Első, rengeteg munkát és összefogást igénylő feladatunk a helyi labdarúgó pálya végén lévő gazos, gyomos terület megszépítése és Sport- és Szabadidőparkká való átalakítása volt. Kemény munkával elkészült a gyermekek számára egy közösségi hely, ahol kultúrált körülmények között tölthetik el a szabadidőt. A területre, helyi önkormányzati képviselőink képviselői díjaik felajánlásából, egy szabványos méretű kosárlabdapálya épült aszfalt borítással. A gyermekeink részére ezenkívül homokozó, csúszdák, mászókák, valamint egy füves kis focipálya épült. Helyi művészeink, dr.Magyar Gábor, Nagy Judit, Papadimitriu Athina és Tolnai Miklós remek estéket varázsoltak községünk lakóinak, melyek bevételeit felajánlották Alapítványunk részére. Az általuk adományozott pénzből a Parkba egy filagóriát építettünk, mely által teljesen otthonossá lett a mi kis szabadidőközpontunk. A filagóriát Papp Károly készítette. Az összefogás meghozta gyümölcsét, mert egyre több ember ajánlott fel munkát, vagy használati tárgyat a Park szépüléséhez, így pl. Hegedűs Károly asztalt és padokat készített a filagóriába.

Miután egy fantasztikus egész napos buli keretében felavattuk a Parkot és a gyerekek birtokba vették azt, további feladatok sora következett. Készülődve a télre, helyi művészeinket felkérve, hagyományt teremtettünk. Immár másodszor rendeztük meg az Advent Tahitótfalun című rendezvényünket, mely egy kis bennsőséges, meleg hangulatú rendezvénysorozat, melyben az óvódásoktól a világhírű képzőművészekig mindenki részt vett. A 2004. évi Advent során mindhárom falunkban prosperáló egyház kivette részét az ünnepi hétből. A Római katolikus egyház hittantermében tartottuk a képzőművészeti kiállítást, a Baptista egyház gyülekezeti termében gyermekeink alkotásai dobogtatták meg a szíveket, míg a Református egyház gyülekezeti terme egy egyedülálló hagyományőrző kiállításnak adott otthont, ahol a leendő faluházba szánt -ha tényleg lesz, akkor biztosan ott lesznek, mert a tulajdonosai felajánlották- Tahitótfalui népviseleteket, menyasszonyi fejdíszeket, konyhai falvédőket, valamint 300 fényképet az itt élő emberekről. Ezeket a képeket Wegroszta Gyula találta egy lebontásra ítélt ház padlásán találta, mint üvegnegatívokat s az Önkormányzat segítségével elő lettek hívatva. Csodálatos volt!

Ezzel elérkeztünk egy újabb feladathoz: a hagyományőrzéshez. Anyagot gyűjtünk írásban, képben videón, ezenkívül ruhákat, használati tárgyakat. Elsődleges célunk egy Faluház létrehozása, mely nem csak lakóhelyünk helytörténeti kiállítása lenne, hanem egy közösségi tér is, kultúrális programok háza is.

2005 év elején díjat alapítottunk Tahitótfaluért Ifjúsági Díj néven, melyet minden év március 15-én adományozunk, azoknak a fiataloknak, akik nem csak tanulmányi eredményükkel, hanem más kiváló teljesítménnyel öregbítik Tahitótfalu hírnevét.

Tehát így zajlanak Alapítványunk hétköznapjai, dolgosan, szorgosan. Az önkormányzattal és a többi helybéli civil szervezettel együtt karöltve megtalálhatóak vagyunk településünk rendezvényein, így többek között az Eperfesztiválon is.

Továbbra is Tegyünk Együtt Tahitótfaluért!